Dýňové semínko bývá často označováno za superpotravinu kvůli svému obsahu minerálů, včetně fosforu, hořčíku, manganu, železa a mědi, obsahu zinku a vitamínů E a B. Již méně se však hovoří o dýni jako takové. Tu lze přitom obdobným způsobem označit jako superplodinu.
Vše z dýně je totiž užitečné. Není řeč o tom, že si koupíte hokaido, semínka si opražíte na oleji a sníte a z dužiny uvaříte výbornou dýňovou polévku, i když i to je fajn. Dýně jako plodina je užitečná, i když se pěstuje ve velkém.
Sklizeň dýně (tykve olejné), která je pěstována ve velkém objemu na poli, spočívá v tom, že kombajn dýni sebere, rozbije ji, vyseparuje dýňová semínka a dužinu v podobě drti vrátí zpět na pole. Dužina tedy slouží jako přírodní hnojivo, které zajistí vyšší výnos čehokoli, co je na stejném poli pěstováno po ní, a to klidně až o 20 % a po dobu 2 let. Dýně je proto označována za tzv. zlepšující předplodinu.
Zpracování semínka je pak již o něco známější příběh. Dýňová semínka se po vyprání a šetrném usušení vytřídí. Pěkná velká semínka putují na přímý konzum jako taková, nebo s nimi lze dále pracovat a různým způsobem je ochutit. Z menších semínek a úlomků po vytřízení lze vylisovat vynikající dýňový olej. Ani zde však cesta dýně nekončí. Také výlisky (zbytky z lisování oleje) lze v závislosti na způsobu lisování různým způsobem zužitkovat. Je možné je zpracovat do podoby dýňové mouky a dále využít v potravinářství, nebo mohou najít uplatnění jako hodnotná příměs do krmných směsí např. pro koně nebo pro rybičky.
Dýně je užitečná beze zbytku.