RECEPT: Hummus s dýňovým máslem

Pomazánka vycházející z hummusu, ale místo cizrny tu najdete jemnější fazole a místo tahini dýňové máslo a pro odlehčení pečenou dýni.

Doba přípravy: 20 minut + pečení dýně
Hummus je veganský, bezlepkový a bezlaktózový.

INGREDIENCE

• 1 malou dýni hokkaido o celkové váze asi 900 g (váha před očištěním)
• 240 g uvařených bílých máslových fazolí (cca 110 g v suchém stavu)
• 1–2 stroužky česneku
• 1 vrchovatá lžíce dýňového másla
• 3 lžíce olivového oleje
• šťávu z ½ citronu
• sůl
• ledová voda podle potřeby

K podávání
• kváskový chleba
• cottage
dýňová semínka
dýňový olej

POSTUP

1) Dýni omyju, rozpůlím a vydlabu. Nakrájím ji na větší kousky a dám do pekáčku péct do trouby na 190 °C horkovzduch na cca 35 minut. Dýni nijak neochucuju a troubu nepředehřívám.
2) Upečenou dýni nechám zchladnout.
3) Do nožového mixéru dám dýni, fazole, oloupaný česnek, dýňové máslo, olivový olej, citronovou šťávu a sůl. Rozmixuju dohladka. Dle potřeby přilévám ledovou vodu.
4) Hummus přendám do misky a ozdobím dýňovými semínky a dýňovým olejem.
5) Hummus servíruju k pečené zelenině nebo já ho ráda navrstvím na plátky chleba.

Autor: Buchta v troubě, Lucie Nováková, www.buchtavtroube.cz

Dynovy hummus_text_web

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz