Mastné kyseliny - dělení a pojmy

Oblast zdravé výživy a životního stylu obvykle překypuje informacemi souvisejícími s obsahem mastných kyselin v potravinách. Označeními omega 3, omega 6, omega 9 nebo dalšími se internetové diskuze, ale i marketingová sdělení jen hemží. Pro snadnější orientaci v této problematice jsme pro Vás připravili stručné shrnutí a přehled mastných kyselin, jejich dělení, označení a související pojmy.

Mastné kyseliny jsou karboxylové kyseliny s délkou uhlíkového řetězce 4 - 26 (počet uhlíků). Ve formě esterů s alkoholy (acylglyceroly) jsou základním stavebním kamenem lipidů. Pokud se v uhlíkovém řetězci nenachází žádná dvojná, pak se jedná o lipidy nasycené (tuky, pevné, živočišného původu). Pokud je v uhlíkovém řetězci alespoň jedna dvojná vazba, pak se jedná o lipidy nenasycené (oleje, kapalné, rostlinného původu). Lipidy jsou přírodní látky, které jsou pro živé organismy nepostradatelné. Jsou složkou buněčných membrán a slouží jako rozpouštědlo pro řadu vitamínů i jako zdroj energie.

Nejdůležitější dělení mastných kyselin a jejich označení

Jak již bylo zmíněno, dle existence nebo neexistence dvojné vazby v uhlíkovém řetězci dělíme mastné kyseliny na nasycené (např. kyseliny palmitová, stearová) a nenasycené (např. kyseliny olejová, linolová, alfa-linolenová nebo arachidonová). 

Nenasycené mastné kyseliny se dále dělí na mononenasycené (jedna dvojná vazba, např. kyselina olejová) a polynenasycené (více dvojných vazeb, např. kyseliny linolová a alfa-linolenová).

U nenasycených mastných kyselin se často setkáváme s jednodušším označením omega 3 (zpravidla pro kyselinu alfa-linolenovou), omega 6 (zpravidla pro kyselinu linolovou), nebo omega 9 (zpravidla pro kyselinu olejovou). Takové označení je sice jednoduché, ale nemusí být vždy unikátní pouze pro danou mastnou kyselinu. Označení "omega XY" udává polohu poslední dvojné vazby v řetězci. Omega 6 tedy nemusí být nutně pouze kyselina linolová, ale může se jednat o jinou mastnou kyselinu s takto umístěnou dvojnou vazbou. Stejně tak omega 9 nemusí být nutně vždy kyselina olejová.

Další dělení mastných kyselin

Další možná dělení mastných kyselin mohou být podle délky nebo struktury řetězce, a nebo velmi často používané dělení podle toho, zda lidské tělo umí danou kyselinu samo vytvořit (neesenciální mastné kyseliny), nebo zda ji musí přijímat v potravě (esenciální mastné kyseliny). Mezi esenciální patří omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny a mezi neesenciální patří omega 9 nenasycené mastné kyseliny. 

Další často používané výrazy

V souvislosti s mastnými kyselinami a jejich druhy bývají často používány také následující zkratky vycházející z angličtiny.
FA = mastné kyseliny (Fatty Acids)
SAFA = nasycené mastné kyseliny (SAturated Fatty Acids)
MUFA = mononenasycené mastné kyseliny (Mono Unsaturated Fatty Acids)
PUFA = polynenasycené mastné kyseliny (Poly Unsaturated Fatty Acids)

Věříme, že teď už Vás v souvislosti s mastnými kyselinami nic nepřekvapí. Pro lepší orientaci, co se obsahu mastných kyselin týká, jsme také začali uvádět orientační přehled v podobě jednoduchého grafu také v detailním popisu u jednotlivých olejů v naší nabídce (viz např. dýňový olej). 

Zdroj:
WikiSkripta, Mastné kyseliny (Mastné kyseliny – WikiSkripta)
WikiSkripta, Lipidy (Lipidy – WikiSkripta)
Ramadan, Fawzy, Mohamed: Cold pressed oils, green technology, bioactive compounds, functionality and application, Academic Press, 2020

 

 

   

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz