Pokud bych měla vybrat jídlo letošního podzimu, tak by to byl tento open sendvič s pečenou zeleninou. Jsou tam kontrasty, které v jídlech mám ráda – něco jemného, něco křupavého, něco teplého, něco studeného a taky hodně dýně v různých formách.
Doba přípravy: 20 minut + pečení
Počet porcí: 4
Jídlo je vegetariánské a dle zvoleného pečiva může být bezlepkové.
INGREDIENCE
Pečená zelenina
• 1 kg mixu pevnější zeleniny | hodí se dýně, květák, mrkev, brokolice, paprika, cibule, řepa, petržel, pastinák
• 3 lžíce olivového oleje
• sůl a pepř
Semínková posypka
• 100 g semínkové směsi NATUR
• 1 bílek
• 1 lžička sušených provensálských nebo italských bylinek
• 40 g parmazánu
K podávání
• 4 plátky oblíbeného kváskového chleba
• dýňové máslo podle chuti
• 150 g cottage
• dýňový olej
POSTUP
Pečená zelenina
1) Začnu předehřívat troubu na 175 °C horkovduch. Velký plech vyložím pečicím papírem.
2) Zeleninu omyju a očistím. Nakrájím na podobně velké kousky. Zeleninu ochutím olivovým olejem, solí a pepřem. V míse nebo rovnou na plechu. Zelenou rozprostřu na 2/3 plechu, protože na zbylé místo později přidám posypku.
3) Zeleninu dám péct na 25 minut. Během pečení jednou promíchám.
4) Mezitím připravím semínkovou posypku.
Semínková posypka
1) Do mísy nasypu semínka, přidám bílek, bylinky a jemně nastrouhaný parmazán. Lžící promíchám.
2) Po 25 minutách pečení zeleniny na zbylé místo na plechu rozprostřu posypku. A peču dalších 7–10 minut.
Servírování
1) Každý plátek chleba potřu dýňovým máslem, na něj dám vrstvu cottage sýra, poté pořádnou porci pečené zeleniny a na závěr semínkovou posypku a několik kapek dýňového oleje.
Tipy na obměny: spolu se zeleninou můžete péct nakrájený halloumi sýr, kousky tofu nebo kuřecího masa. Pokud nemáte rádi cottage sýr, sáhněte po jemnějším žervé nebo krémové burratě. Pokud chcete zeleninu servírovat studenou, doporučuju plátky chleba opéct, aby byly křupavé a v pokrmu vám vznikl kontrast.
Autor: Buchta v troubě, Lucie Nováková www.buchtavtroube.cz