HIGH PROTEIN: Označení produktu a kvalita bílkoviny

Čím dál více potravin bývá označováno formulkou „high protein“, což má značit potravinu s vyšším, nebo vysokým obsahem bílkovin. Takové označení má však svá pravidla, která jsou dána evropskou legislativou zabývající se označováním potravin.

Podle legislativy lze jako high protein označit potravinu jejíž energetická hodnota je alespoň z 20 % tvořena bílkovinami. Tuto skutečnost lze přitom velmi snadno ověřit z klasických nutričních údajů, které musí být na potravinách uvedeny. K tomu je potřeba pouze vědět, že 1 g bílkoviny obsahuje energii ve výši 4 kcal. Pak je již výpočet snadný.

Jako příklad můžeme vzít naši instantní ovesnou kaši dýňovou VSTÁVEJ, jejíž energetická hodnota je 345 kcal a obsah bílkovin 23,2 g (vše na 100 g produktu). Z obsahu bílkovin lze odvodit, že se na celkové energetické hodnotě podílejí celkem 92,8 kcal, což je cca 27 %. Tato kaše by tedy splňovala požadavek pro označení high protein. Z našich produktů tento požadavek splňují také instantní ovesná kaše mandlová, dýňový butter a dýňová mouka.

Dále je dobré vědět, co je zdrojem bílkovin v daném produktu. V případě našich kaší a másla je zdrojem bílkovin dýňové semínko, ať již ve formě dýňové mouky nebo přímo nasekané v butteru. Jedná se tedy o bílkovinu rostlinného původu. Ta sice ze své podstaty obsahem esenciálních aminokyselin není plnohodnotnou náhradou bílkovin živočišného původu, ale zrovna dýňové semínko, které je zdrojem bílkovin v našem případě, si v rámci rostlinných zdrojů nevede vůbec špatně. Obsahu je všech 9 základních esenciálních aminokyselin (i když ne všechny v ideálním poměru) a protein z něj získáváme čistě přírodní cestou.

High protein_text

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz