Je to “jen” ovoce s drobenkou, přesto taková dokonalost. Dnes tu mám variantu, co voní zimou. S hruškami, vlašskými ořechy a chai kořením.
Crumble není náročný na čas ani suroviny. S ovocem můžete experimentovat podle sezóny nebo vybavenosti mrazáku. Dejte si ho k snídani s tvarohem nebo jogurtem. Ale taky jako dezert se zmrzlinou.
Vynikající je zakápnutý trochou makového oleje, jako zdroj “zdravého” tuku. Nelekejte se: tenhle kvalitní, za studena lisovaný olej můžete netradičně použít i na sladko. Do jogurtu, kaše, na palačinky nebo lívance.
SUROVINY
Na drobenku
- 130 g jemných vloček
- 20 g dýňové mouky
- 1 lžíce směsy na čaj chai latté
- 1 lžíce skořice
- 50 g třtinového cukru
Na ovoce
- 3 hrušky
- 10 g třtinového cukru
POSTUP
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Do mixéru dejte vločky, nakrájené máslo, ořechy, mouku, koření a cukr. Hrušky nakrájejte na menší kousky. Dejte do zapékací misky a promíchejte s cukrem. Zasypejte drobenkou a pečte do zlatova. Trvá to cca 45 minut.
Crumble podávejte ještě teplý s jogurtem nebo tvarohem. Já ho ještě lehce zakápla makovým olejem. Makový olej má svoji tradici ve Francii. U nás v České republice je méně známý a je to škoda. Je dobře stravitelný, má charakteristickou jemnou makovou vůni a obsahuje velké množství vitamínu E a minerálních látek (vápník, hořčík, železo).
Recept by Tereza Havlínová