Slané, voňavé, překvapivé – ideální na prosincové pohoštění, k vínu nebo jako proložení vánočního cukroví.
Doba přípravy: 25 minut + pečení
Počet taštiček: 16 (1 velký plech)
Recept je vegetariánský.
VARIANTA 1 – mandle, sýr, brusinky
Lehce nasládlá kombinace s plísňovým sýrem a s vůní pečených mandlí.
Ingredience
• 150 g čerstvého listového těsta
• 2 lžíce brusinkové marmelády
• 60 g sýra s bílou plísní (Camembert, Brie, hermelín)
• 30 g mandlí
• pár kapek mandlového oleje
• trochu hladké mouky na vyvalování těsta
• vejce na potření
VARIANTA 2 – dýňové máslo, sušená rajčata, mozzarella, mák
Výraznější, šťavnaté a plné umami chuti.
Ingredience
• 150 g čerstvého listového těsta
• 1–2 lžíce dýňového másla
• 2–3 sušená rajčata
• 60 g mozzarelly (½ balení)
• 1 lžíce nemletého máku
• pár lístků čerstvé bazalky (nemusí být)
• trochu hladké mouky na vyvalování těsta
• vejce na potření
Společný postup
1. Začnu předehřívat troubu na 190 °C (horní a spodní ohřev). Plech vyložím pečicím papírem.
2. Pracovní plochu posypu moukou a listové těsto vyválím na tenký plát o rozměrech 40 × 40 cm. Rozválené těsto rozkrájím na 16 čtverečků.
3. Na polovinu čtverečků dám 1. variantu náplně – lžičku brusinkové marmelády, kousek sýra, mandli a trochu mandlového oleje.
4. Na 2. polovinu čtverečků dám 2. náplň – lžičku dýňového másla, kousek mozzarelly, kousek sušeného rajčete a lístek bazalky.
5. Protilehlé rohy každého čtverečku spojím a taštičku co nejvíc utáhnu, aby při pečení nevytekla náplň.
6. Taštičky dám na pečicí papír spojem dolů, potřu vejcem. Ty s brusinkovou náplní posypu nasekanými mandlemi, ty s dýňovým máslem posypu mákem.
7. Vložím do trouby péct asi na 20 minut dozlatova. Mezitím si připravím dipy.
DIP 1 – dýně
• 100 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce
• 1 lžíce dýňového pesta nebo másla
DIP 2 – brusinka
• 100 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce
• 1 lžíce brusinkové marmelády
• 10 g nasekaných mandlí
• ½ lžíce mandlového oleje
• sůl
DIP 3 – mák
• 100 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce
• 1 lžíce nemletého máku
• 3–4 nakrájená sušená rajčata
• sůl
• 1 lžička makového oleje
Společný postup
1. V jednotlivých miskách rozmíchám ingredience a podávám s upečenými taštičkami.

Recept by Lucie Nováková (Buchta v troubě)