Nevíte si rady, jak použít ostropestřcový olej? Máme pro Vás tip v podobě receptu na letní gazpacho. Recept je vhodný i pro děti od ukončeného 6. měsíce po bezpečném zavedení všech surovin a při vhodné prezentaci. Tuto polévku můžete dětem nabídnout v létě i jen tak v hrnečku na osvěžení.
Ostropestřecový olej je za studena listovaný, jednodruhový a bez dalších přidaných látek. Navíc je v BIO kvalitě. Chuť tohoto oleje je velmi jemná bez výrazného specifického rysu. Při použití v kuchyni proto nemusíte mít strach, že by tento olej rušil chuť připravovaného pokrmu. Sloužit může spíše jako zjemňovací prvek.
Porce: 2 dospělí, 1 dítě
INGREDIENCE
Na gazpacho:
- 450 g zralých rajčat (cca 3 větší kusy)
- 90 g červené papriky (1 menší kus)
- 120 g salátové okurky (cca 1/3)
- 1 malý stroužek česneku
- citronová šťáva podle chuti
- 2 lžíce ostropestřcového BIO RAW oleje
- pár lístků bazalky a hladkolisté petržele
- sůl pro děti starší jednoho roku
- cca 100 ml vody na zředění nebo zeleninového vývaru
Na semínkovou drobenku s chlebem:
- 1/2 velkého plátku chleba nakrájeného na kostky
- 1 lžíce ostropestřcových semínek
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce máku
- 1 lžíce dýňových semínek
Semínka však lze namixovat podle vaší chuti a zásob, co máte doma. Část lze nahradit i ořechy. Dětem se stoličkami a dobrými žvýkacími schopnosti lze nabídnout drobenku umixovanou ne úplně dohladka, pokud však máte mladší děti nebo nemáte tak zkušeného jedlíka, tak je nutnost drobenku umixovat úplně dohladka.
Na dozdobení:
- zakysaná smetana
- dýňové pesto
- semínková drobenka
- bazalka
POSTUP
Rajčata, papriku a oloupanou okurku jsem nakrájela na menší kousky a dala do mixéru. Přidala jsem malý stroužek česneku, pár lístků bazalky a hladkolisté petržele, pár kapek citronové šťávy, špetku soli (jen pro dospělé a děti starší jednoho roku) a trochu vody na zředění (já měla zeleninový vývar, tak jsem přidala ten). Vše jsem rozmixovala dohladka a nakonec vmíchala ostropestřcový olej, aby si polévka zachovala jemnou chuť a výživové hodnoty.
Na pánvi jsem na trošce oleje pomalu opékala malé kostičky chleba, dokud nebyly křupavé. Pak jsem přidala semínka a opražila i je. Tuto směs jsem nakonec umixovala v nožovém mixéru, jakou hrubost zvolit pro děti zmiňuji pod surovinami.
Hotové gazpacho jsem podávala se lžičkou zakysané smetany, dýňovým pestem a semínkovou drobenkou. Navrch jsem přidala pár lístků bazalky.
Recept by Hana Vorel