RECEPT: Jarní salát s vejci a bylinkovým dresinkem

Odlehčený salát z raných brambor, se spoustou jarních bylinek, vejcem a skvělým hořčičným dresinkem, může být příjemnou cestou jak odlehčit a zpestřit jídelníček právě na jaře.

Doba přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4
Recept je vegetariánský, bezlepkový a bezlaktózový

INGREDIENCEJarní salát bylinky_in_web

Salát
- 4 vejce
- 4-5 větších brambor
- sůl
- 50 g semínkové směsi NATUR 
- 100 g mixu různých jarních salátů a bylinek (nebojte se přidat mladé kopřivy i medvědí česnek)

Bylinkový dresink
- 3 lžíce světlicového/bodlákového oleje 
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička medu
- 1 lžička hrubozrnné nebo dijonské hořčice
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (medvědí česnek, bazalka, pažitka, ...)
- sůl

POSTUP

Salát
(1) Vejce vyndám z lednice alespoň 30 minut předtím, než je chci vařit.
(2) Očistím brambory a nakrájím je na stejně velké kostky.
(3) Vložím je do vody, osolím, přivedu vodu k varu a vařím je 10–12 minut.
(4) Vejce vkládám do vroucí vody a vařím je asi 6 minut. Takto budou mít voskovitý žloutek.
(5) Než se uvaří brambory a vejce, připravím dresink a také nasucho na pánvi orestuju semínka. 

Bylinkový dresink
(1) Všechny suroviny dám do uzavíratelné skleničky, zavřu a důkladně proklepu.

Podávání
(1) Do misek rozdělím salátové listy a bylinky. Pozor na kopřivy, při krájení pálí :).
(2) Přidám vařené brambory, zaliju dresinkem, promíchám.
(3) Na salát položím rozkrojené vejce a posypu semínky. Ihned podávám.

Typy na obměny

Salát můžete podávat i s pečenými bramborami. Do salátu můžete nakrájet jarní ředkvičky (přidejte i ředkvičkové listy), okurku nebo cherry rajčata. Listové saláty a bylinky míchejte s bramborami a dresinkem těsně před podáváním.

Recept by Lucie Nováková (Buchta v troubě)

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz