RECEPT: 3 originální saláty na léto

SALÁT S ŘEPOU, FETOU A LÍSKOOŘECHOVÝM DRESINKEM

Můj oblíbený twist na klasickou kombinaci řepy a kozího sýra. Dominantou tohoto salátu je ořechová chuť v podobě zálivky a také opražených ořechů. Lískoořechový olej patří mezi mé nejoblíbenější – má jemnou a zároveň intenzivní chuť po lískových ořeších a také je zdrojem vitaminu E (který mimochodem podporuje zdravou pleť).

Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 2-4 (pokud chcete salát zvolit jako přílohu např. ke grilovanému masu, vystačí Vám na 4 porce. Pokud samostatně, počítejte se 2 porcemi)  
Recept je vegetariánský a bezlepkový.

Letní salát_P5270046_web

INGREDIENCE

  • 1-2 little gem saláty
  • 200 g vařené řepy
  • 50-100 g fety nebo měkkého kozího sýra
  • 50 g lískových ořechů

Na dresink

POSTUP

1) Salát očistím, omyju a osuším. Natrhám na menší kousky. Dám do větší mísy.
2) Řepu nakrájím na kousky. Přidám ji k salátu.
3) Připravím dresink smícháním všech ingrediencí.
4) Dresink naliju na salát a řepu. Promíchám.
5) Nahoru nadrobím fetu a nasypu nahrubo nasekané ořechy.

Tip na servírování: Dresink smíchejte s připraveným základem až těsně před podáváním. Saláty by zbytečně přišly o svoji křehkost. 

ASISKÝ SALÁT S MANGEM A SEZAMOVÝM DRESINKEM

V tomto salátu najdete slané, sladké i kyselé chutě. Také je tu něco jemného, křupavého i šťavnatého. Aby byl salát skutečně dokonalý, připravte si zálivku z intenzivně voňavého sezamového oleje. Který kromě chuti je zdroje antioxidantů, chrání buňky a podporuje metabolismus.

Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 2-4
Recept je veganský, bezlepkový a bezlaktózový.

INGREDIENCE

  • 1/2 římského salátu
  • 200 g vařených fazolí (měli jsme druh jing a jang, ale mohou být jiné), 100 g v suchém stavu
  • 1/2 velkého zralého manga
  • 1/2 velkého zralého avokáda

Na sezamový dresink

Letní salát_P5270021_web

POSTUP

1) Salát očistím, omyju a osuším. Natrhám na menší kousky. Dám do větší mísy.
2) Přidám fazole.
3) Mango oloupu a nakrájím na kousky. Dám k salátu.
4) Z avokáda lžící vyndám dužinu a také nakrájím na kousky. Dám také k salátu.
5) Ochutím dresinkem, který připravím smícháním všech ingrediencí.

Tip na servírování: Dresink smíchejte s připraveným základem až těsně před podáváním. Saláty by zbytečně přišly o svoji křehkost.

QUINOOVÝ SALÁT S BYLINKOVÝM KONOPNÝM DRESINKEM

Sytý a zároveň svěží salát, do kterého schováte spousty bylinek. Hlavní roli v dresinku hraje konopný olej, který má nádherně zelenou barvu a lehce travnatou chuť a hodí se díky tomu právě do bylinkových dresinků. Konopný olej má ideální poměr omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Má protizánětlivé účinky.

Doba přípravy: 15 minut + vaření quinoy
Počet porcí: 4
Recept je vegetariánský a bezlepkový.

INGREDIENCE

  • 125 g bílé nebo červené quinoy (váha v suchém stavu)
  • 1/2 okurky
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 svazek ředkviček
  • hrst semínek ze směsi Vstávej

Na bylinkový konopný dresink

  • 150 g řeckého jogurtu (5 - 10 % tuku)
  • šťáva z 1/2 velkého citronu
  • 3 lžíce konopného oleje
  • hrst hladkolisté petrželky
  • listy ze svazku ředkviček
  • 1 lžička javorového sirupu
  • sůl

POSTUP

1) Quinou vsypu do sítka a propláchnu pod tekoucí vodou. Dám ji vařit do hrnce s dvojnásobným množstvím lehce osolené vody. Quinou vařím 15–20 minut. Zchladím ji. Hrnec s uvařenou quinou ponořím do dřezu se studenou vodou.
2) Mezitím očistím a nakrájím zeleninu.
3) Připravím dresink. Všechny suroviny dám do nožového mixéru a rozmixuju dohladka. Nezapomeňte ředkvičková listy před mixováním důkladně omýt a vysušit.
4) Zeleninu smíchám s uvařenou quinoou, zaliju dresinkem a posypu semínky. 

Tip na servírování: Pokud chcete, aby byl salát ještě sytější, vmíchejte do něj misku uvařených luštěnin, opečený halloumi sýr nebo třeba kousky nakrájeného grilovaného masa. 

Všechny recepty by Lucie Nováková (buchta v troubě)

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz