RAW neRAW, BIO neBIO - lisování oleje a jak se neztratit v označení

Označení olejů souvisí se způsobem lisování a podkladovou surovinou. Rozhodli jsme se změnit přístup k označování olejů. Naše oleje jako takové se nemění, označení je však přesnější a nechává více nakouknout pod pokličku pojmu lisování za studena.

Pojďme si vysvětlit, co jednotlivé pojmy, se kterými se můžete setkat v rámci pojmenování olejů, znamenají.

BIO
Olej je lisovaný z podkladové suroviny, která byla vypěstována v souladu s podmínkami pro udělení BIO certifikace. Zemědělec, který danou plodinu vypěstoval a deklaruje ji jako BIO, nese za tento soulad odpovědnost a podléhá kontrole certifikačního orgánu. Deklarace musí tvořit nepřetržitý řetěz až ke koncovému zákazníkovi. My tedy smíme jako BIO deklarovat pouze zboží, které nám bylo takto deklarováno výrobcem nebo dodavatelem. Za tento soulad jsme zodpovědní a také podléháme kontrole.   

NeBIO
Olej, který není označený jako BIO, je lisován z tzv. konvenční suroviny, kterou jako BIO není možné označit. Ačkoliv surovina není pěstována v souladu s podmínkami BIO certifikace, splňuje veškeré požadavky a normy kladné pro použití v potravinářství. Ačkoliv naše dýňové semínko není BIO, necháváme testovat vzorky z každé sklizně, od každého zemědělce a z každé lokality, abychom měli jistotu, že je vše v pořádku.   

RAW
Označení RAW jsme vyhradili pro oleje, které jsou lisovány postupem, při kterém ani při lisování samotném, ani při případné úpravě suroviny před lisováním, není překročena teplota 45°C. Pokud vynecháme klasickou posklizňovou úpravu jako je čištění a třídění, není podkladová surovina před lisováním jakkoli upravována. Jedná se o nejšetrnější způsob lisování rostlinných olejů vůbec. Oleje se vyznačují světlou barvou a jejich chuť není výrazná a přesně odpovídá podkladové surovině a její kvalitě.

NeRAW
Jak je to s oleji, které nejsou označeny jako RAW? V našem případě se jedná o oleje, které jsou lisovány postupem za studena, ale před samotným lisováním dochází k úpravě podkladové suroviny. Surovina je drcena a následně pomalu, šetrně a za stálého míchání zahřáta na teplotu cca 70 – 90°C. Teprve takto upravená surovina je následně lisována postupem za studena. Tento postup je používaný např. pro lisování tradičního štýrského dýňového oleje. Takovéto oleje mohou mít mírně tmavší barvu a jejich chuť je výraznější s ořechovým nádechem. Jak je to u takového oleje s živinami? Jsou v oleji zachovány? Odpověď zní jednoduše ano. Popsaný postup nemá žádný vliv na minerální látky a vitaminy rozpustné v tucích. Postup výroby může mít vliv na vitaminy rozpustné ve vodě, ale s ohledem na šetrnost celého postupu zůstane zachována také většina těchto vitaminů.      

Dýňový olej – RAW nebo štýrský?
Ideální přiklad na popis rozdílu mezi výše uvedenými postupy lisování je dýňový olej. Klasický štýrský dýňový olej je lisován postupem s předchozím předehřátím semen. Olej má typickou ořechovou vůni, je výrazný, v chuti se mísí ořechovost a dýňovost, olej je tmavě zelený a neprůhledný. Dýňový olej, který je možné označit jako RAW, má méně výraznou vůni i chuť, barva je oproti štýrskému oleji světlejší až s nádechem do červena a není neprůhledný.  

HIGH OLEIC
Oleje označené jako HIGH OLEIC jsou lisovány ze suroviny, resp. její odrůdy, která má vysoký obsah kyseliny olejové (omega 9).      

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz