Nezdravé jídlo a jeho zdravější alternativy

Nezdravé jídlo je všudypřítomné, můžeme se s ním setkat doslova na každém kroku. Rychlá občerstvení, sladkosti plné cukru nebo smažené pochutiny nás lákají svou chutí a snadnou dostupností. Přestože občasné zhřešení neublíží, pravidelná konzumace nezdravého jídla může mít vážné dopady na naše zdraví. V tomto článku se podíváme na některé typy nezdravých potravin a nabídneme vám jejich zdravější alternativy. 

 

Co je nezdravé jídlo?

Pod pojmem nezdravé jídlo si lze představit potraviny, které obsahují nadměrné množství cukru, soli, nasycených tuků, kalorii nebo chemických konzervantů. Tyto produkty často postrádají důležité živiny, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Mezi nejčastější příklady patří:

  • Smažené pokrmy (hranolky, smažený sýr, řízek)
  • Sladké nápoje (limonády, sladké čaje)
  • Průmyslově zpracované sladkosti (bonbony, čokolády, sušenky, nanuky)
  • Instantní jídla (polévky, nudlové směsi, omáčky)
  • Balené slané pochoutky (chipsy, slané preclíky)


 

Proč se vyhýbat nezdravému jídlu?

Konzumace nezdravých potravin může vést k obezitě, cukrovce, srdečním onemocněním i dalším chronickým problémům. Nadměrné množství soli přispívá k vysokému krevnímu tlaku, cukr může negativně ovlivňovat metabolismus a trans-tuky zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu. Proto je dobré znát zdravější možnosti, které chrání naše tělo i mysl.

 

Smažená jídla vs. pečené alternativy

Hranolky 

Hranolky jsou typickým příkladem nezdravého jídla. Obsahují přemíru kalorií a trans-tuků. Pokud máte chuť na něco podobného, vyzkoušejte sladké brambory pečené v troubě. Nakrájejte je na tenké plátky, potřete olivovým olejem, osolte a pečte dozlatova.

Smažené kuřecí řízky 

Smažené kuře je plné nezdravých tuků z hlubokého smažení. Místo toho zkuste kuřecí řízek obalený v kukuřičné strouhance a upečený v troubě. Výsledkem bude stejně lahodný pokrm, ale s menším množstvím tuku.

 

Sladké nápoje vs. zdravější varianty

Čokoláda

Běžná mléčná čokoláda má vysoký obsah cukru a tuku. Dejte přednost hořké čokoládě (minimálně 70 % kakaa) nebo zkuste domácí energetické kuličky z datlí, oříšků a kakaa. Můžete vyzkoušet i náš oblíbený recept na Carrot cake müsli tyčinky, recept najdete zde.

Bonbóny

Místo chemických želé bonbónů vyzkoušejte sušené ovoce (např. meruňky, brusinky) nebo čerstvé ovoce jako hrozny – jsou přírodní sladké a plné živin.

 

Instantní jídla vs. domácí příprava

Polévky

Instantní polévky jsou plné soli a konzervantů. Rychlou a zdravou variantu si můžete připravit sami – využijte kořenovou zeleninu, bylinky a třeba i celozrnné těstoviny.

Nudle

Rychlé nudle s ochucovadlem jsou typickým příkladem nezdravých potravin. Příjemnější a zdravější verzí jsou celozrnné těstoviny s domácí rajčatovou omáčkou a čerstvou bazalkou.

Instantní ovesné kaše 

Na trhu jsou ovšem k dostání i zdravá instantní jídla, jako jsou instantní ovesné kaše, které jsou ideální volbou pro rychlé a zdravé snídaně. Naše instantní ovesné kaše VSTÁVEJ jsou bez přidaného cukru a plné přírodních ingrediencí. 



Slané pochoutky vs. oříšky a semínka

Chipsy

Chipsy jsou jedním z nejoblíbenějších nezdravých jídel, ale lze je snadno nahradit. Vyzkoušejte pečené křupavé plátky mrkve, cukety nebo řepy s kořením.

Slané krekry

Slané preclíky a krekry jsou zdrojem rafinovaných sacharidů. Lepší alternativou jsou mixy nesolených oříšků, dýňová nebo slunečnicová semínka, která zasytí a dodají zdravé tuky.

Vyhýbat se nezdravým potravinám nemusí být tak těžké, jak se zdá. Stačí znát vhodné alternativy, které jsou nejen zdravé, ale také chutné. Váš jídelníček může být plný barev, chutí a zdraví prospěšných ingrediencí.



Doporučená literatura

Pokud vás téma zdravých potravin zaujalo a chcete se dozvědět více, doporučujeme k přečtení tyto knihy:

Literatura: 

  • "Jezte opravdové jídlo" Carlos Ríos
  • "Skryté nebezpečí zdravých potravin - Proč je zdravá strava příčinou nemocí a nadváhy" Steven R. Gundry
  • "Pravda o cukru" Jessie Inchauspé 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz