Modrý mák - poklad české kuchyně

Mák patří v tuzemské kuchyni od nepaměti mezi velmi používané suroviny. Je vyhledávaný jednak pro svou nezaměnitelnou chuť, ale je také známý svými pozitivními účinky na lidský organismus. 

Mák jsme se během staletí naučili používat různými způsoby, známe mletý mák, ale třeba také makový olej - jemný, za studena lisovaný olej s oříškovou chutí, který se používá jak ve studené kuchyni, tak v péči o pokožku a vlasy. 

Účinky máku na zdraví

Maková semínka nejsou jen chutná, ale i velmi výživná, jsou známá pro:

  • Vysoký obsah vápníku – až 12× více než mléko, což z něj dělá skvělou volbu pro podporu kostí, zubů a prevenci osteoporózy.
  • Hořčík, železo, zinek a fosfor – důležité minerály pro nervovou soustavu, imunitu i svaly.
  • Omega-6 a omega-9 mastné kyseliny – podporují zdraví srdce a cév.
  • Antioxidanty – pomáhají zpomalit stárnutí buněk a chrání tělo před volnými radikály.
  • Makový olej navíc zklidňuje podrážděnou pokožku a urychluje hojení

Kde se mák vyskytuje

Mák původně pochází z oblasti východního Středomoří, ale pěstuje se v mnoha částech světa včetně Indie, Turecka, Německa a České republiky, která patří mezi největší světové producenty potravinářského modrého máku. Český modrý mák je vyhlášený svou kvalitou a skvělou chutí

Jak se mák zpracovává

Maková semínka se získávají z tobolek (makovic), které se po dozrání suší a následně mechanicky vytřásají. Poté se čistí a podle potřeby dále zpracovávají:

Mletí – nejčastější forma pro kuchyňské použití (zákusky, náplně, kaše).

Lisování – za studena se lisuje makový olej, bohatý na zdravé tuky a živiny.

Mák v kuchyni

Mák najdeme v mnoha receptech české tradiční kuchyně, kdy ho používáme třeba do koláčů, nudlí s mákem nebo švestkových knedlíků. Své místo si ale našel i v receptech na smoothie, kaše, saláty nebo domácí pečivo. Nebojte se s mákem a makovým olejem experimentovat i vy.

Zdroje a další informace

Knihy:

Mák – zapomenutý dar přírody – Ing. Jan Velecký

Atlas léčivých rostlin
– Jiří Janča, Josef A. Zentrich

Poppy: A History of Conflict, Loss, Remembrance, and Redemption
– Nicholas J. Saunders

Weby:

Botanický popis a využití máku setého

https://botany.cz/cs/papaver-somniferum/

Ministerstvo zemědělství ČR – Mák jako strategická plodina

https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/pestovani-plodin/mak/

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz